Behance Served Sites

Served is a collection of sites that showcase category specific content from Behance, the world's leading platform for creative professionals across all industries.

View All Served Sites →

technical station 2 - Bois d'Arcy

Info
Statistics
Created:
Last Edited:
2341
53
2
Description
BOIS D'ARCY Gas regulator station Client / Gaz de France (GRT Gaz) Program / Poste de distribution de gaz Area / 70 m² Budget / 120 000 € Architects / Muoto with Mieko Lévy-Kobayachi Technical Study / Philippe Smith Year / 2008, direct commission Delivery July 2009 POSTE DE DISTRIBUTION PUBLIQUE DE GAZ Gas regulator station Maître d’ouvrage / Gaz de France (GRT Gaz) Programme / Poste de distribution de gaz Mission / Esquisse, PC Surface / 70 m² SHON Budget / 120 000 € Architectes / Muoto avec Mieko Lévy-Kobayachi Etude technique / Philippe Smith Année / 2008, commande directe. Livraison Juillet 2009.
Share
  • Two gas regulator stationswere designed for GRTgaz, a branch company of Gaz de France. Both are situatedin residential suburbs, in the cities of Choisy-le-Roi and Bois d’Arcy, on theoutskirts of Paris.
    The station n°1 comes as the“first stone” of an urban redevelopment of a residential area east ofChoisy-le-Roi. It was conceived as a white pavilion: a white metal birdcagesettled on a concrete box. This concrete box, which contains all the technicalfittings, is imbedded in the existing slope. The birdcage replaces the fencethat is usually placed around the building in order to prevent public access.The flat terraced-roof is equipped with sky windows meant to be ejected in caseof immediate gas decompression.
    The station n°2 is situated in Bois d'Arcy, on the borderof a green square. A metal fence wraps around the concrete block in order toinclude a car park for occasional staff visits and service. It is conceived asa climbing wine structure, giving the building the appearance of a provisionaltent. As the vegetation grows onto the mesh, the tent-like building turns intoa large bush veiling the technical function of the post. The building appearsthen as a vertical expansion of the green surface of the square.
    These stations are small pressure-relieving facilitiesmeant for plugging residential areas onto the gas network. As for generictechnical objects, they are here also composed of the usual series of technicaldevices: concrete blocks, metal fences, car park, & sky windows. Instead ofbeing aggregated in a catalogue, these devices are rearranged so as to adapt tovery different contexts.




  • Ce poste de distribution publique de gaz se situe à Bois d’Arcy, en proche banlieue parisienne. Il s’inscrit dans un projet de square arboré dans le périmètre d’une nouvelle ZAC. Le projet comprend un local technique en construction maçonnée, un emplacement de parking prévu pour les visites techniques, ainsi qu’une clôture qui protège le local des intrusions. Outre son aspect fonctionnel défini en termes d’accès et de protection, le poste se distingue par sa dimension paysagère répondant à l’aménagement du futur square. La clôture est traitée comme un élément architectural permettant de supporter des plantes grimpantes. Elle est conçue comme treille métallique qui remonte sur toute la hauteur du poste. Son léger fruit suggère une continuité entre les surfaces végétalisées horizontales du square et la face verticale du poste. Elle fonctionne un écran végétal qui sert de « fond paysager » voilant l’aspect technique du poste. L’ensemble du projet est traité dans un teinte sombre qui atténue son impact visuel, ne laissant apparaître que les lignes filantes brisées des poutres métalliques qui soutiennent la treille végétale. Avant que les plantes grimpantes ne recouvrent entièrement le poste pour le transformer en un large bosquet, le poste prend l’allure d’une tente à l’apparence furtive et provisoire.

Comments: ( Comments )