Behance Served Sites

Served is a collection of sites that showcase category specific content from Behance, the world's leading platform for creative professionals across all industries.

View All Served Sites →

high court - Paris

Info
Statistics
Created:
Last Edited:
830
31
1
Description
HIGH COURT OF PARIS International competition for a new Court of Justice in Paris Client / Public Institution of the Palace de Justice of Paris Program / High Court, accommodations, equipment 
 Area / TGI 100 000 m² + accommodations 100 000 m²
 Architects / Muoto, with Mieko Lévy-Kobayashi & Eric Dumarché Year / 2006 TRIBUNAL DE GRANDE INSTANCE DE PARIS
 Concours d'idées international pour le nouveau palais de justice de Paris International competition for a new Court of Justice in Paris Maître d’ouvrage / Etablissement Public du Palais de Justice de Paris Programme / Tribunal de Grande Instance, logements, équipements
 Surfaces / TGI 100 000 m² + logements 100 000 m²
 Architectes / Studio Muoto, avec Mieko Lévy-Kobayashi & Eric Dumarché Année / 2006
Share


  • This 100 000 m² project for Paris's new High Courtworks as a vertical and compact district, criss-crossed by a network ofsuspended hallways. These halls unfold above an existing industrial hangar.They are a replica of the three naves that form together, so as to articulatethe various flows of users: magistrates, the public, and accused people. Thesepassages include large common spaces and provide the visual bearings necessaryto find one’s way in such a large building. They are carved out of the massivevolume of the building, which defines the court of justice more as an absenceof building than a building as such. They make the overall infrastructurefunction as a horizontal tower with expansive floors on every level, whileallowing light into the circulation cores and a systematic division of levelsinto compartments. Inside each pole, civil and penal, secondary relationshipsare created through a series of escalators following the principle of“free-form section.”
  • Ce palais de justice pharaonique de 100 000 m² fonctionnecomme un quartier compact et vertical, sillonné par un réseau de ruessuspendues. Ces rues se déploient à l'aplomb d'une halle industrielleexistante. Elles répliquent ses trois nefs pour articuler les différents fluxd'usagers: les magistrats, le public et les prévenus. Elles intègrent lesgrands espaces communs et procurent les repères visuels nécessaires pours'orienter. Creusées dans l'épaisse masse du tribunal, elles le définissent pluscomme une absence de bâtiment que comme un bâtiment. Elle lui procurent lefonctionnement d'une tour horizontale – une tour qui bénéficient de grandsplateaux libres, mais qui ne souffre pas de noyaux aveugles et d'uncompartimentage systématique en niveaux. A l'intérieur de chaque pôle, civil etpénal, les relations secondaires s'établissent ensuite selon un principe de «coupe libre ».

Comments: ( Comments )