Behance Served Sites

Served is a collection of sites that showcase category specific content from Behance, the world's leading platform for creative professionals across all industries.

View All Served Sites →

school group - Corbeil

Info
Statistics
Created:
Last Edited:
3760
71
2
Description
KINDERGARTEN AND ELEMENTARY SCHOOL GROUP MONTAGNE DES GLAISES - PABLO PICASSO Corbeil-Essonnes Client / City of Corbeil-Essonnes Area / 4.700 m² + 5600 m² exteriors Cost / 8.800.000 € Architects / Muoto (representative) with Jean de Giacinto Year / 2012 GROUPE SCOLAIRE MATERNEL ET ELEMENTAIRE Maître d’ouvrage / Client : Ville de Corbeil-Essonnes Surface / Area : 4.700 m² SHON (dont 1327 m² en réhabilitation) + 5600 m² extérieurs Budget / Cost : 8.800.000 € Architectes / Architects : Muoto (mandataire) avec Jean de Giacinto Mission / Mission : Concours Année / Year : 2012
Share
  • This school group is part of a larger landscape that stretches along a newly designed grass mall.  The schools are accessible from opposite ends of the mall. Pisasso school faces north, while Montagne des Glaises is oriented to the south. The group's placement on the site seeks to provide each school with unique identities and atmospheres through varied visual, functional, and natural characteristics. The Picasso school is organized around a renovated building, surrounded by a green belt that contains a playground, teaching garden, and reforested slope, which serves as an outdoor classroom. The nursery school is organized, in contrast, around the void of the large courtyard, surrounded by three built wings. From the outside, a regular colonnade façade defines the school's dense urban entity. Inside, the feeling is reversed and the spaces expand to allow gardens, windows and planted patios. This organization allows both schools to be joined together while still maintaining their respective autonomy.
  • Le groupe scolaire s’inscrit dans son quartier comme une grande entité paysagère qui s’étire le long d’un nouveau mail planté. Chacune des écoles est accessible par une extrémité du mail, l’école Picasso au nord, l’école Montagne des Glaises au sud. Leur implantation dans le site vise à leur assurer un lieu visuel et fonctionnel naturel et à les distinguer afin qu’elles cultivent chacune une ambiance et une identité propres. L’école Picasso s’organise autour du bâtiment réhabilité, entouré d’une ceinture verte au sein de laquelle se côtoient une cour de récréation orthogonale et aplanie, un jardin pédagogique et un talus reboisé, qui devient un nouveau lieu d’éveil et de découverte extérieur. L’école maternelle s’organise, à l’inverse, autour du vide de sa grande cour intérieure, bordée par trois ailes bâties. Elle s’aligne à la rue Matisse pour s’inscrire dans la continuité des nouveaux logements en construction et se déployer sur un grand plateau horizontal, carré et de plain-pied. De l’extérieur, une façade à la colonnade régulière définit l’école comme une entité dense et urbaine. A l’intérieur, la sensation s’inverse et les espaces se dilatent, se ponctuant de jardins, de verrières et de patios plantés. Cette organisation permet aux deux écoles de se côtoyer sans vis-à-vis et de dialoguer simplement.

Comments: ( Comments )