Behance Served Sites

Served is a collection of sites that showcase category specific content from Behance, the world's leading platform for creative professionals across all industries.

View All Served Sites →

Seola Beach House

Info
Statistics
Created:
Last Edited:
2779
147
4
Description
A 15 ft high living room acts as a portal between the wooded slope and beach that define this property. The main living spaces are reached by a bridge and are on the middle level - raised for protection from storm surges and hillslides.
Share
  • Seola Beach House
    Burien, Washington
  • Site
    The waterfront property for this project is long and narrow, situated on Buriens Seola Beach with a view across Puget Sound to Vashon Island. That portion of the site allowable for construction was quite small. A steep slope, which provides a pleasant buffering backdrop, becomes a threatening source for landslides, while the house had to be set back from the water (and at a minimum allowed elevation) for protection from storm-surge flooding. Access is provided by an existing drive which terminates partway up the hillside, at a point that was three stories above the owners pre-existing home.
     

    Program
    The owners asked that the new replacement structure establish a simple, comfortable presence within a beach context.
     

    Solution

    The new residence was conceived as a mediating portal between hillside and waterfront. A massive 10foot high concrete catchment wall was introduced near the bottom of the problematic slope to protect against landslides. The top of this wall serves as a springpoint for a new steel and wood access bridge at the second-story main level. This elevated position serves to enhance views from integrated entry, living, dining, kitchen and deck spaces. The living area is a two-story volume with full-height window walls facing both the hill and water. Its transparency provides a dramatic view from the access road and yields an interior space which can at once allow one to experience the sheltering quality of the hillside and the expansiveness of the beach. For privacy and optimal views, a master suite was developed on the third level directly above kitchen and dining areas. Two multi-task rooms were set on the beach level as media, office, guest, and entertainment spaces. Cedar siding (with exposed fasteners) is used on exterior walls and will be allowed to weather to a silvery patina with time.
     

    Awards & Publications
    Home of the Year, Seattle Homes & Lifestyles, 2006
    Beach Houses by Casey Mathewson, 2006
    On the Beach: Contemporary Beach Houses by Andrew Hall, 2010
    House in the Landscape: Siting Your Home Naturally by Jeremiah Eck, 2011
     

Comments: ( Comments )