Behance Served Sites

Served is a collection of sites that showcase category specific content from Behance, the world's leading platform for creative professionals across all industries.

View All Served Sites →

TEKNOBYEN STUDENT HOUSING

Info
Statistics
Created:
Last Edited:
7521
227
7
Description
‘‘MySpace’ student’s housing in Trondheim (Norway) is the outcome of a winning entry of Europan 9. The building has been nominated to the Statens Byggeskikkpris 2012, the Norwegian National Building Award and has won the Trondheim Kommune Energispareprisen (Energy Saving Prize 2012) Credits: - Competition and Working Project: MEK [Clara Murado, Juan Elvira, Enrique Krahe] Collab: Eugenia Concha, Aranzanzu Montero, Francisco Triviño, Jesús Isla, Javier de Paz, Leticia Rodríguez - Detailing: MEK + Link-Signatur - Building Site: MEK + Link-Signatur
Share
  • Elgesetergate (Photo © Miguel de Guzmán)
  • ‘Teknobyen’student’s housing in Trondheim (Norway) is the outcome of a winning entry of Europan 9 by MEK Architects, Clara Murado, Juan Elvira and Enrique Krahe. The competition brief called for a student house between the Nidelva River and the main University Campus.
     
    La residencia de estudiantes Teknobyen, es el resultado de la propuesta ganadora del concurso internacional Europan 9, de MEK, Clara Murado, Juan Elvira y Enrique Krahe. El programa del concurso pedía una residencia de estudiantes entre el río Nidelva y el Campus Universitario.
  • View from Elgesetergate  (Photo © Matthias Herzog)
  • "Teknobyen student housing is a tool for tolerance"
    La residencia Teknobyen es una herramienta para la tolerancia.
  • Model / Maqueta
  • Ground floor, Abels plaza and public axis / Planta baja, Plaza Abel y el eje público que une el campus con el río.
  • The project unifies situations of extreme intimacy with those of extroversion and collaboration. A room is a powerful mechanism that allows the expansion of the identity, self-recognition and reaffirmation, interchange and negotiation. One’s own space is a laboratory where to test abilities that later will be experienced in every act of social interaction. Teknobyen student's housing proposes the compression, transfer and conditioning of the relational capacities of urban space. 
     
    Assuming the existing urban conditions, the student housing detaches as much as possible from the surrounding buildings and shapes its volume in order to extract potential from the views and sun. Open-air terraces are spread around the building. Through them, students can experience outside conditions and relate with the city and the far views.

    In order to stress a local initiative that intends to promote Trondheim as a wood-friendly city, and also seeking new challenges about wood use in large buildings, the entire exterior volume of the building is cladded with fir (pine) wooden planks, displaying different treatments, compositions and layouts.
     
    El proyecto unifica situaciones de extrema intimidad con otras de extroversión y colaboración. Un dormitorio es un poderoso mecanismo que permite la expansión de la identidad, el auto-reconocimiento y la reafirmación personal, el intercambio y la negociación. El espacio propio es un laboratorio en el que probar habilidades que se experimentarán más tarde en cada acto de interacción social. La residencia Teknobyen propone la compresión, la transferencia y el acondicionamiento de las capacidades relacionales del espacio urbano.
     
    Asumiendo las condiciones urbanas, la residencia de estudiantes se desprende todo lo posible de los edificios colindantes, y da forma a su volument de manera que aprovecha el potencial de las vistas y el sol. En distintas partes del edificio aparecen terrazas a través de las cuales, los estudiantes pueden experimentar las condiciones exteriroes y relacionarse con la ciudad y las vistas.
     
    Para hacer patente la iniciativa que pretende promover la ciudad de Trondheim como una ciudad de madera, y buscando nuevas aplicaciones de la madera en edificios colectivos, el volument exterior del edificio se recubre completamente de paneles de madera de pino, con distintos tratamientos, formas y composiciones.
     
  • Bedrooms, views of the interior / Dormitorios, vistas del interior
  • As a result of a special regulation that considers Elgesetergate as a road instead a street, no windows for rooms are allowed to be opened on that elevation. The front and the rear are thus conceived as thick containing membranes, while only corridors and lounge are able to look over the street.

    The core of the building contains a multipurpose lounge with no hierarchy, or spatial definition, in which different ambiances are located. Room floors surround this lounge. The general layout is articulated by stripes occupying the space as they approach or distance the existing limits. Rooms mimic the building's internal scheme, structured in functional bands (storage, prefabricated bathroom and a bed).


    "The core of the building contains a multipurpose lounge with no hierarchy or spatial definition, in which different ambiances are located"

    Since the construction started, and more details about the building were made public, a vibrant debate arose among residents-to be in specialized blogs and social networks. Architecture has still a long path to explore collecting data and seeking ways of transferring feedback into the making, just as information architects or videogame designers would do.
     
  • View from Klauvein Str. (Photo © Matthias Herzog)
    Vista desde la calle Klauvein
  • Proccess:

    From the international architecture competition held by Europan to its final completion last summer, a wide set of interacting international and national agents (Europan, MEK Architects, Sit, NCC, Link, Trondheim Komune, Europan Norway, NTNU, neighbors and other private developers) have taken place in the making of the building; all of them being truly supportive and productive for the sake of the best possible outcome, and therefore to achive more livable city.

    "Professionals from diverse cultures and backgrounds have cooperated, creating new sources of innovation"

    Within this complex proccess, this global proffessional community benefits from a shared and increasingly networked context for the special interests of the local community. This way, professionals from diverse cultures and backgrounds have cooperated, creating new sources of innovation.
     
    Proceso:
    Desde el concurso Europan hasta el fin de la construcción el verano del 2011, un amplio elenco de agentes nacionales e interancionales (Europan, MEK, SiT, NCC, Link, Ayuntamiento de Trondheim, Europan Noruega, NTNU, vecinos etc) han particiapdo en el edificio; todos ellos apoyando de forma productiva buscando el mejor resultado posible para conseguir una ciudad más habitable. 
    Dentro de este proceso complejo, la comunidad global profesional se beneficia de un contexto cada vez más amplio que interviene en los intereses especiales de una comunidad local. De este modo, profesionales de disitntos campos y culturas han cooperado creando nuevas vías de innovación.
  • View from courtyard  (Photo © Matthias Herzog)
    Vista desde el patio trasero
  • Lifestyle innovation:

    It is not easy to give a step forward, as modest as it can be, within the habitational typology.

    When it comes to dwelling, innovation tends to locate in esthetical, technical and market values. Teknobyen student housing understands the program of necessities as a powerful design tool and key factor to improve the way we live and relate to each other.

    "Although technically modest, it is performatively ambitious"

    Thus, the building assumes a very tight budget, neglecting the use of sophisticated material solutions and embracing common and traditional technology, but appliying in a contemporary way. Although it is technically modest, it is performatively ambitious.

    Instead of an isolated and self-referential object, the result is an unassuming building that sets a dialogue with the city and its codes, focusing on the creation of a collective experience and in a sense of social responsibility.

    Inovación en el Estilo de vida:
    No es fácil dar un paso adelante, aunque sea modesto, dentro de la tipología residencial.
    Cuando se trata de viviendas, la innovación tiende a localizarse en lo estético, técnico y de valor de mercado. La residencia de estudiantes Teknobyen entiende en programa de necesidades como una poderosa herramienta de diseño y como un factor que puede mejorar el modo en que vivimos y nos relacionamos con los demás.
    Aunque técnicamente es modesto, el edificio es ambicioso en lo performativo.
    De este modo, el edificio asume un presupuesto muy ajustado, que impide el uso de soluciones materiales sofisticadas. Utiliza tecnología tradicional pero aplicada de modo contemporáneo. 
    En lugar de convertirse en un objeto aislado y autoreferencial, el resultado es un edificio que establece un diálogo con la ciudad y sus códigos, centrándose en la creación de una experiencia colectiva y en un sentido de la resposabilidad social.
  • Covered terrace (Photo © Matthias Herzog)
    Terraza cubierta
  • View from back courtyard (Photo © Matthias Herzog)
    Vista desde el patio trasero
  • Social engagement:

    In order to achieve a collective-driven atmosphere, students share a flexible lounge and a self-managed, ‘ultrakitchen’, designed as an experimental space for the use and simultaneous enjoyment of 116 students , like a 24/24 sort of social sustainability condenser. This way of structuring common space trough collective actions as a means to strengthen the bonds within the newly established community impell dwellers to come up with rules, responsibilities and unexpected ways of counterbalancing interests.

    The building can be looked upon as something that is unfinished, because it calls for permanent completion by its inhabitants in seek for a more satisfying community life.


    "The building contains a parliament of 116 people, and the shared kitchen space is where common life is negotiated, through consistent self management, but also small everyday-based events like facebook meetings, late night pancake contests in the kitchen, cooking seminars by tv celebrities or site-specific building - olympics"

    Students are free to creatively appropriate the collective space, an architectural environment that has been designed looking for functional openness. The building contains a parliament of 116 people, and the shared kitchen is where common life is negotiated, through consistent self management, but also small everyday-based events like facebook meetings, pancake contests in the kitchen, cooking seminars held by tv celebrities or site-specific building – olympics.

    Beyond formal pervasiveness or image creation, Teknobyen student housing stresses the importance of social, financial and environmental innovation by creating an updated and dynamic way of life for students, a key social ecology for nowadays society, maximizing social bonds within modest yet committed architecture.
     
    Compromiso social:
    Para conseguir una atmósfera colectiva, los estudiantes comparten un salón flexible y autogestionado, una "ultracocina" diseñada como un espacio experimental para el uso y disfrute simultáneo de 116 estudiantes. Algo así como un condensador social de 24 horas. Esta forma de estructurar el espacio común, a través de acciones colectivas como medio para reforzar los lazos dentro de la nueva comunidad, fuerza a los habitantes a generar reglas, responsabilidades y formas inesperadas de compaginar los intereses.
    El edificio se puede entender como algo sin terminar. Se completa a través de las acciones de sus habitantes en una búsqueda por una vida comunitaria más satisfactoria.
    El edificio contiene un parlamento de 116 personas, y el espacio compartido de la cocina es donde se llevan a cabo las negociaciones de la vida en común, a través de la auto-gestión pero también a través de eventos diarios como reuniones convocadas a través de facebook, concursos nocturnos de tortitas, cursos de cocina de estrellas de la televisión o incluso "olimpiadas" en determinados lugares del edificio.
    Los estudiantes son libres de apropiarse creativamente del espacio colectivo, un ambiente arqutiectónico que ha sido diseñado buscando la funcionalidad abierta. 
    Más allá de la creación de una imagen, la residencia Teknobyen pone de manifiesto la importancia de la innovación social, financiera y ambiental al crear una forma de vida nueva y dinámica para los estudiantes, clave en la ecología social de la sociedad actual, maximizando los lazos sociales con arquitectura modesta y comprometida.
     
  • Corridor workspace (Photo © Miguel de Guzmán)
    Espacio de trabajo en espacios comunes
  • Big Kitchen (Photo © Miguel de Guzmán)
    Cocina
  • Construction Time lapsed
  • Find extra content here / Encuentra contenido extra sobre el proyecto >>>>
     
     
    visit: www.muradoelvira.com                         contact: mail@muradoelvira.com                           follow: facebook 

Comments: ( Comments )