Behance Served Sites

Served is a collection of sites that showcase category specific content from Behance, the world's leading platform for creative professionals across all industries.

View All Served Sites →

Factorium (Tilburg)

Info
Statistics
Created:
Last Edited:
215
8
0
Description
Opdrachtgever: Gemeente Tilburg Architect: Atelier Pro Constructeur : Adviesbureau Tielemans Aannemer: Wijnen bouw Someren Plaats: Tilburg (NL) Realisatie: 2008-2010
Share

  • Opdrachtgever: Gemeente Tilburg
    Architect: Atelier Pro
    Constructeur : Adviesbureau Tielemans
    Aannemer: Wijnen bouw Someren
    Plaats: Tilburg (NL)
    Realisatie: 2008-2010
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Omschrijving:
     
    Tilburg is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een stad met spraakmakende gebouwen. In de zogenaamde Kunstcluster onder regie van Jo Coenen, is hieraan in 2009 Factorium toegevoegd door atelier PRO. Op een verscholen plek is een ogenschijnlijk eenvoudig tweevleugelig gebouw geplaatst, zodanig dat deze locatie in het stedelijke weefsel voor passanten en bezoekers een nieuwe betekenis heeft gekregen. Deze plek, omgeven door monumentale bomen, is een schakel in een trits pleinen en parken. Automobilisten duiken er een ondergrondse parkeergarage in.

    Vanaf de Cityring trekt een fors billboard in de Bisschop Zwijsenstraat de aandacht.
    Het is een interactief kunstwerk van Martin Riebeek, getiteld Between You & Me.
    Van dichterbij ontwaart men Factorium's tien meter uitkragende grote zaal boven een bestaande parkeerinrit, evenals de kop van de opgetilde muziekvleugel. Het punt waar beide vleugels elkaar ontmoeten, wordt afgekaderd door de foyer met entree. Vanuit dit brandpunt kiest men zijn bestemming. De trap omlaag voert naar de popkelder, de trap omhoog naar de scholen, rechtdoor ligt de ingang van de grote zaal en schuin richting tuin afdalend de dansvleugel.

    De muziekvleugel bestaat uit een afdeling popmuziek in het door patio's aangelichte souterrain, en huist tevens drie verdiepingen aan ‘introverte’ studio’s gelegen aan een lange, ritmische roodgekleurde gang met uitzicht op de tuin. Haaks hierop liggen drie ‘canyons’: taps toelopende smalle, hoge en open ruimten over meerdere lagen van betonnen wanden en ingekaderde uitzichten. De meer gesloten dansvleugel heeft eveneens ‘canyons’, maar hier is het centrale element een gedraaide ‘wokkel’ met dansstudio’s waaromheen in vides een circuit van gangen, trappen en loopbruggen is gelegd. Hier spelen zichtlijnen een dramatisch spel met het perspectief, texturen, kleur en licht.

    Als apotheose is er de grote zaal: fascinerend door zijn vorm. De ruimte bestaat uit een driedimensionaal schuin lijnenspel, is gematerialiseerd in een eikenhouten vloer die doorloopt in eikenhouten lambrisering, met een zwarte hemel. De rode pluche stoelen maken het geheel af.

    Door de gebouwdelen zo te leggen dat de route naar parkeergarage elegant is, de blinde onderkant van de naastgelegen flat aan het oog onttrokken is en er ruimte is voor een sfeervolle tuin, heeft deze plek in Tilburg extra waarde gekregen.
     
    Inspiratie voor leerlingen, bezoekers en bewoners.
     
     

Comments: ( Comments )